Top
 
 
 
 
Contact

News

16 mei 2017

[BLOG] Duct tape: hoe kiest u de juiste?

Duct tape (ook wel duck tape, linnen tape of straaltape genoemd) is het meest veelzijdige stukje tape dat voor de meest uiteenlopende toepassingen ingezet wordt. Iedereen heeft ooit wel eens ducttape gebruikt: als noodoplossing voor snelle en acute reparaties, voor het tijdelijk vastplakken of bundelen van materialen of voor het stralen of het markeren van bepaalde ondergronden.

Omdat er zoveel toepassingen zijn waarvoor duct tape ingezet kan worden, zijn er ook verschillende soorten duct tape. Maar hoe kiest u de juiste soort? Wij leggen uit waar u op moet letten.

Waar gebruikt u duct tape voor?
Er zijn verschillende soorten duct tapes. Om het juiste product te kiezen, kunt u het beste kijken naar uw werkzaamheden. Waar gaat u de duct tape voor gebruiken? Gebruikt u sterk klevende tape meestal voor algemene toepassingen zoals bundelen of maskeren, dan kunt u het beste voor een basis duct tape gaan. Heeft u werkzaamheden in de buitenlucht? Dan is een weerbestendige duct tape de beste keuze.
Daarnaast bestaan er ook duct tapes die gebruikt worden voor industriële toepassingen zoals straalwerkzaamheden. Dit soort tape wordt ook wel straaltape genoemd.

Verschillen in ducttapes
De verschillen tussen de tapes zitten in grofweg 2 aspecten:

 • Drager
  De drager van de duct tape wordt versterkt door de linnen verweving (vakterm: mesh). Hoe dichter deze verweving is, hoe sterker de tape is en hoe makkelijker deze met de hand is te scheuren.
  Ondanks dat de duct tape makkelijk met de hand is te scheuren, is de tape enorm sterk.  Dit bepaalt dus voor een gedeelte de kwaliteit van de tape. Heeft u een simpele toepassing zoals het tijdelijk bundelen, dan voldoet vaak een drager die een wat lagere mesh heeft. Wilt u bijvoorbeeld een duct tape voor langere tijd inzetten en moet deze bestand zijn tegen zware belastingen, zoals het bundelen van staal, dan wordt een hogere mesh geadviseerd.
 • Lijmlaag
  De lijmlaag is een ander belangrijk aspect aan de duct tapes. De meest voorkomende lijmlagen zijn hotmelt en natuurrubber. Beide lijmlagen zijn gemaakt van ander materiaal en hebben ieder dus ook andere kenmerken. We nemen deze twee even onder de loep.
  Hotmelt: dit is de benaming voor synthetische lijmen in de vorm van een vaste stof. Door verhitting worden deze lijmen vloeibaar en kunnen ze worden aangebracht op de drager. Vandaar dat het ook hotmelt wordt genoemd. Bij het afkoelen ontstaat er cohesie en is de lijm klevend. Deze lijmlaag staat erom bekend dat er een hoge aanvangskleefkracht is. De duct tapes met een hotmelt lijmlaag worden daarom vaak ingezet voor toepassingen die voor kortere duur zijn.
  Natuurrubber: deze lijmlaag is gemaakt van, zoals de naam al zegt, natuurrubber. Dit wordt onder andere uit melk van de rubberboom en hars gehaald. De voordelen van deze lijmlaag is de langere inzetduur waarbij de kleefkracht ook bij een langere inzetduur zeer sterk is. Daarbij laat deze lijmlaag geen lijmresten achter, ook bij langere en zwaardere inzet.

Kiezen maar! (of schakel een specialist in)
Nu weet u waar in grote lijnen de verschillen in zitten, maar hoe kiest u de juiste ducttape? Dat blijft altijd lastig om zo te zeggen, daarom is het belangrijk om te kijken wat exact de toepassing is.  Iedere duct tape heeft unieke kenmerken en voordelen waardoor deze geschikt is voor bepaalde toepassingen.

Deze vragen kunnen u  helpen bij de keuze van de juiste duct tape:

 • Waarvoor wordt de tape ingezet?
 • Op welke ondergrond wordt de tape geplakt?
 • Hoelang wordt de tape ingezet?
 • Wordt de tape binnen of buiten gebruikt? Of blootgesteld aan weersinvloeden?
 • Wordt de tape blootgesteld aan (zware) belasting?
 • Moet de tape zonder lijmresten te verwijderen zijn?

Komt u er niet uit?

Geen nood, onze specialisten staan voor u klaar voor een advies op maat. Wordt uw toepassing heel specifiek of twijfelt u wat de juiste tape is, dan kunnen zij altijd de oplossing aandragen. Zij geven u een klantspecifiek advies en koppelen daar de juiste tape aan. U wilt u namelijk om veel dingen druk maken, maar niet over uw tape. Daar moet u altijd op kunnen vertrouwen!

Ga direct naar de webshop om duct tape te bestellen of bel met één van onze specialisten voor een advies op maat: +31 (0)413 – 24 44 82!

Gegevens

De Amert 601 5462 GH Veghel
Telefoon +31 (0)88-46 46 300
E-mail info@deltectape.nl
Ma t/m Vr 08.00 tot 18.00 uur
Route
Close Close

  Aanhef *

  Achternaam *

  Voornaam *

  Bedrijf *

  Functie *

  Telefoon *

  E-mail *

  Opmerking

  Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

  x

  Chat met een specialist!

  Online
  Vul hieronder uw naam in en start de chat
  Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@deltectape.nl.
  E-mail conversatie naar: