Top
 
 
 
 
Contact

News

22 november 2017

[BLOG] Hoe beoordeel ik mijn ondergrond?

Iedereen is wel bekend met tape die vroegtijdig loslaat van de ondergrond of waarbij zelfs de verf van de muur wordt getrokken. Een grote ergernis! De verhouding tussen de lijmsoort en de ondergrond waarmee u werkt is dan ook heel belangrijk bij het gebruik van tapes. U wilt immers een zo goed mogelijk eindresultaat realiseren. Hierbij is het naast de keuze van de juiste tape, ook belangrijk om te kijken naar de ondergrond. Het kan namelijk zijn dat de tape in kwestie niet geschikt is voor de ondergrond waarop de tape toegepast wordt. Maar op welke manier kan de ondergrond beoordeeld worden? Hierbij een aantal tips.

Kleeftest
De kleeftest is één van de meest betrouwbare testen waarbij gekeken wordt of de tape geschikt is voor de ondergrond. Hoe gaat de kleeftest in zijn werk?

1. Zorg dat de ondergrond schoon is
Om tape überhaupt te laten hechten is het van belang om ervoor te zorgen dat de ondergrond vrij is van stof, vet of vocht. Deze aspecten hebben ieder een negatief effect op de kleefkracht van de tape op de ondergrond.

2. Breng de tape die gebruikt gaat worden correct aan op de ondergrond
Zorg ervoor dat de tape goed en gelijkmatig wordt aangedrukt (tape met een lengte van ongeveer 10 cm). Hierdoor bent u er zeker van dat de gehele lijmlaag op de ondergrond hecht en een optimale kleving gerealiseerd kan worden. Omdat de kans aanwezig is dat de tape te sterk hecht en de ondergrond beschadigd kan worden adviseren we om de test uit te voeren op een minder zichtbare plek.

3. Verwijder de tape gelijkmatig met een hoek van 45 graden
Blijft de ondergrond in deze fase onbeschadigd, dan kan een tape van gelijksoortige hechting ingezet worden. Is er sprake van beschadiging? Dan kan de tape een te sterke hechting hebben en wordt een tape met lagere kleving geadviseerd. Mocht er nog steeds beschadiging optreden van de ondergrond kan er sprake zijn van een hechtingsprobleem tussen de lak en de ondergrond. Neem dan contact op met één van onze specialisten voor een juist advies.

Tips van Deltec Tape

 • Sommige tapes beschikken over een lijmlaag waarbij de hechting toeneemt nadat deze is ingezet. Hierdoor zal de kleeftest voor een langere periode (24 uur) uitgevoerd moeten worden voor een juiste test.
 • Vaak wordt ook een zogenoemde ‘duimtest’ gedaan om de kleefkracht van de tape te bepalen. Dit is echter geen geschikte test omdat een duim vettig en vuil kan zijn. Daarbij is de daadwerkelijke ondergrond van ander materiaal en heeft dus ook een andere samenhang met de tape. Ook kunnen tapes met een toenemende hechting bij de duimtest een indruk wekken van een zwakke kleefkracht, terwijl dit niet hoeft te zijn.
 • Verwijder de tape altijd gelijkmatig met een hoek van 45 graden om een strakke lakrand te creëren.
 • Voor een perfect eindresultaat en dus ook een goede hechting van de tape is het van belang dat de ondergrond vrij is van stof, vet en vocht.

Heeft u nog vragen over het beoordelen van de ondergrond? Raadpleeg dan één van onze specialisten! Ze staan voor u klaar met passend advies.

Gegevens

De Amert 601 5462 GH Veghel
Telefoon +31 (0)88-46 46 300
E-mail info@deltectape.nl
Ma t/m Vr 08.00 tot 18.00 uur
Route
Close Close

  Aanhef *

  Achternaam *

  Voornaam *

  Bedrijf *

  Functie *

  Telefoon *

  E-mail *

  Opmerking

  Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

  x

  Chat met een specialist!

  Online
  Vul hieronder uw naam in en start de chat
  Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@deltectape.nl.
  E-mail conversatie naar: